Afbeelding Trigger van de Dag.

Afbeelding Trigger van de Dag.

Commercial vissen: trigger van de dag

Zoeken met de method en pellet waggler

Als ze het goed doen, dan vangt iedereen vis! Maar wat wanneer je een mindere dag hebt? Bas Boersma geeft zijn tips.

Bas Boersma karpervisser

Kromme hengels, verzuurde armen van het drillen en van top tot teen gehuld in een laag visslijm; zelfs op visrijke karpervijvers is de praktijk vaak weerbarstiger. Vis na vis binnen takelen is de uitzondering op de regel, zeker wanneer je in wedstrijdverband het water en de vis moet delen, of gewoon omdat ze door het weer even niet willen meewerken. Maar vaak zijn die lastige omstandigheden ook het leerzaamst. Je moet verschillende dingen gaan proberen om alsnog beet te krijgen, maar als dat lukt


Zou op deze frisse zomerdag de waggler een succes worden?

Vandaag gaan we op pad met de door Arca/Trabucco gesponsorde Bas Boersma op de Schipslei vijver van HSV De Duikelaar. Het doel is om met de method feeder en de pellet waggler vis te vangen. Zoals wel vaker is de weersvoorspelling niet helemaal correct
 Tot ver na het middaguur krijgen we te maken met het zuidelijkste deel van een regenfront en daarmee ook veel lagere temperaturen dan voorspeld. Het voelt op deze zomerse dag zelfs een beetje fris aan. De vissen houden hier wel van een beetje warmte dus het is de vraag hoe de karpers hierop reageren.

Bas Boersma karpervisser

Bas trapt af met een aantal mooie kruiskarpers.

——————————————————

Bas Boersma

Deze sympathieke Nijmegenaar combineert graag de visserij op openbaar water met het vissen op commercials. Bij een wedstrijdelement is hij in zijn beste doen. Als vissende politieman heeft hij zich in de nationale selectie gevist en al meermaals aan internationale politiekampioenschappen meegedaan. Een van zijn meest memorabele momenten was het EK in Hongarije, op de befaamde roeibaan. Een tweede plaats, daguitslag, staat hem nog altijd bij. Op karpervijvers vist hij het liefst met de vaste hengel, maar de method en zeker ook de pellet waggler zal hij zeker toepassen als de omstandigheden daarom vragen.

——————————————————-

VAN HAVER TOT GORT

Bij aankomst zit Bas al een goed uur te vissen. “Tot dusver is het nog erg taai”, krijgen we al vrij snel te horen. Na de kennismaking komt de tactiek ter sprake. “Ik begin altijd ‘positief’, zoals ze dat in het wedstrijdvissen ook wel noemen. Dus ik breng best wat voer en begin bij aanvang met een relatief dikke lijn van 18/00 en een maat 14 haak. Dit is vaak mijn uitgangspunt. Vooral tijdens wedstrijden is het belangrijk om niet te dun te vissen. Het verspelen van vis en zeker lijnbreuk kost tijd, dan moet je er een nieuwe onderlijn aanzetten. En tijd
 is vis!”

Ondertussen houdt Bas ook de medevissers in de gaten. Op deze doordeweeks dag werpen ook een aantal lokale vissers hun hengel uit. Zij vissen hier wekelijks, soms nog frequenter, en kennen het water van haver tot gort. “Als er een groep visser is die weet hoe de vis op bepaalde omstandigheden reageert, dan zijn zij het wel. Kortom, goed om je heen kijken. Misschien kun je op de visdag zelf nog niks toepassen wat je bij de buren ziet, maar wellicht de volgende keer wel.”

De tussenstand leert dat Bas al wel twee mooie karpers tijdelijk in een bewaarnet heeft opgeborgen. De lokale vissers hebben overigens nog niets gevangen; een teken aan de wand dat de bijtlust momenteel nog niet groot is. Maar het laat ook het fanatisme van Bas zien, want al twee mooie vissen binnen een uur is voor hem wellicht nog niet bevredigend genoeg, maar een beginnend visser zal hier best mee in zijn of haar nopjes zijn. We zetten de vissen op de gevoelige plaat, zodat de rest van de dag het leefnet niet gebruikt hoeft te worden. Desalniettemin heeft Bas in het eerste uur al de eerste aanpassing gedaan: een iets dunnere 16/00 onderlijn met haakje 16 is net wat verfijnder dan bij de start.

“Misschien kun je op de visdag zelf nog niks toepassen wat je bij de buren ziet, maar wellicht de volgende keer wel.”

—————————————————-

VOER VAN DE DAG

Het dagmenu, bestaande uit 2, 6 en 8 mm pellets en lokvoer.

Het dagmenu, bestaande uit 2, 6 en 8 mm pellets en lokvoer.

De 6 en 8 mm Bait-Tech Carp & Coarse Pellets werden voor het voeren en vissen met de pellet waggler ingezet.

Karma Method Mix lokvoer en Sticky Method Pellets, beide van Bait-Tech, werden voor de bodemstek gebruikt.

Bas Boersma karpervisser

De 6 en 8 mm Bait-Tech Carp & Coarse Pellets werden voor het voeren en vissen met de pellet waggler ingezet.

————————————————

DUN & STERK

Hoewel deze vijver ruim voorzien is van kleine karpers, is de bezettingsgraad niet helemaal vergelijkbaar met een echte commercial. Daar zwemmen per hectare nog meer vissen. “Zo vis ik wel eens op een openbaar waterstelsel waar je kleine karpers a la commercial stijl kunt vangen. Maar verwacht niet dat je daar met een vaste hengel en pellets cuppen ook maar beet krijgt. Ze willen er maden en de onderlijnen moeten dun zijn!” Zo zie je maar dat de aanpak, aas- en materiaalkeuze per water verschillen.

Openbaar water of een commercial; de aard van het beestje blijft. Dus op beide watertypes zie je duidelijk dat grote hengeldruk resulteert in dressuur. Dit merk je bijvoorbeeld aan aanbeten die niet doorzetten. “Wanneer je met de method feeder dikke onderlijnen gebruikt en stugge feedertoppen, dan is het alsof je met een 3 grams dobber op kleine voorntjes gaat vissen. Het is simpelweg teveel weerstand, waardoor aanbeten niet doorzetten. Dat geldt met name op dagen als deze, wanneer de bijtlust van de vissen niet heel hoog is.” Bij het vissen met de vaste hengel is dunner gaan vissen vaak een methode om lastige vissen alsnog te kunnen vangen. Een hele dunne onderlijn is bij hard vechtende karpers op een method montage vragen om problemen. Maar uiteindelijk is de sterkte van de onderlijn doorslaggevend en daar kan Bas nog wat interessants over vertellen: “al mijn onderlijnen zijn gemaakt van Trabucco Super Elite nylon. De ratio diameter/breeksterkte is ongeĂ«venaard. Een sterkte van 6,5 kg bij een diameter van 18/00 heb ik nog nooit bij andere nylon lijnen gezien! Dit houdt in dat je met de onderlijn dunner kunt gaan dan bij een normale nylon het geval is. Dit is geeft je een enorm voordeel. Het is niet voor niks dat binnen het commercial wedstrijdwereldje erg veel vissers dit als onderlijnmateriaal gebruiken
”

——————————————

STERKE MONTAGES

Het oersterke Trabucco Super Elite onderlijnmateriaal, maakt dat je met zekerheid dunner en verfijnder kunt vissen.

Het oersterke Trabucco Super Elite onderlijnmateriaal, maakt dat je met zekerheid dunner en verfijnder kunt vissen.

Zowel de method als pellet waggler onderlijnen maakt Bas van de Super Elite.

Muurvast met respectievelijk de Match en Method Trabucco haken.

————————

“De ratio diameter/breeksterkte van Trabucco Super Elite is ongeĂ«venaard; 6,5 kg bij 18/00
”

Ondertussen schiet Bas met regelmaat wat pellets op een andere stek, recht vooruit, waar hij later vandaag het met de pellet waggler wil proberen. Een kwestie van zaaien en later oogsten. Voor een wedstrijdbeest als Bas is het namelijk geen optie om te blijven staren naar de top en geen actie te ondernemen op andere gebieden.

Wat later in de middag komen ook de betere vissen op de kant.

LIJN INDICATIES

Om meer aanbeten te forceren zul je iets moeten doen, maar op basis van welke informatie ga je bijvoorbeeld meer of minder voeren of een andere montage of techniek inzetten? Volgens Bas is Ă©Ă©n van de belangrijkste zaken om indicaties op de hengeltop ‘te lezen’ bij het method feederen. Maar ook bij het vissen met een pellet waggler zul je ‘tikjes’ zien die je iets kunnen vertellen over het aasgedrag, legt Bas uit, terwijl hij de method feeder strak schuin naar rechts, tegen het eiland plaatst. Hierbij steekt hij de top na de plons direct richting het water zodat de lijn goed zinkt en er geen boog in de lijn ontstaat. Wat betreft het op spanning zetten van de feedertop bestaan er verschillende aanpakken; van superstrak en ruim doorbuigend tot een slappe lijn waarbij de top helemaal niet onder spanning staat. In dit geval zit het tussen beide in; de beetregistratie is direct, maar ook, je raadt het al, zijn indicaties van vis erg goed waarneembaar.

De switch naar een dunnere onderlijn levert een aantal kleine (kruis)karpers op, maar Bas probeert het onderste uit de kan te halen. Op de lichte feedertop ziet hij af en toe lichte bewegingen, indicaties dat de vis wel op de stek zit, maar erg voorzichtig is. Hij haalt de montage binnen en schiet met een katapult een paar handenvol pellets op de stek. “Deze laten we nu even met rust, ondertussen ga ik kijken of er al vis op de pellet waggler stek aanwezig is. Bij deze techniek moet het weer wel meezitten.” En deze laatste woorden zijn nu extra relevant, want hoewel het inmiddels gestopt is met regenen, is het met een graad of 18 nog erg fris voor een zomerse dag. Bas begint op een visdiepte van 1 meter, de onderlijn is 30 cm lang, ondieper vist hij niet met de pellet waggler.

Nadat de waggler op de plek ligt volgt er al snel een tik op de dobber. “Dit is een vis die tegen de lijn zwemt. Ik laat de montage even vrij statisch liggen, om te kijken wat er gebeurt.” Helaas zien we geen tekenen van activiteit, ook niet na meerdere nieuwe worpen, maar dat hoeft volgens Bas nu nog niks te betekenen. Hij blijft aan zijn tactiek vasthouden: deze plek regelmatig van pellets voorzien. “Het is lastig om op voorhand iets te zeggen over de hoeveelheid pellets en het tempo waarmee je voert. Een ding is zeker: als je te weinig voert, dan komen ze ĂŒberhaupt niet op de stek kijken. Voer je echter teveel, dan trek je de vis naar de bodem.” Dit is toch echt een kwestie van zelf proberen en in de praktijk ondervinden.

Om te zorgen dat de pellets redelijk bij elkaar in het water vallen bevochtigt Bas ze met een liquid, hierdoor komen ze doelgerichter op de plek van bestemming en behoren ‘afzwaaiers’ tot het verleden. Naast het functionele aspect krijgen ze tevens een boost door de flavour.

TRIGGER VAN DE DAG

Omdat de pellet waggler nog geen vis op de kant brengt schakelt Bas weer terug naar de methodstek. Al binnen een halve minuut na het inleggen is het raak! De lichte Trabucco hengel buigt diep door en een betere vis is de klos. Direct na het landen schiet Bas weer een flinke hoeveelheid voer op deze plek. Ook vervangt hij de methodfeeder door een pelletfeeder. In plaats van de lokvoermix brengt hij nu enkel pellets. Bij een tweede inzet laat de beet iets langer op zich wachten, maar in vergelijking met de ochtend komt deze een stuk sneller. Het lijkt erop dat het brengen van flink wat voer de vis toch activeert om even wat fanatieker te azen! Hij herhaalt deze aanpak en wederom komen een paar mooie vissen op de kant.

Na enkele vruchteloze ‘aftastworpen’ op de pellet waggler stek besluit Bas om ook hier een paar volle ladingen pellets te brengen. Het resulteert direct in een kolk aan de oppervlakte en helaas een gemiste aanbeet. Bij de volgende inzetten schiet Bas nog enkele pellets bij, maar kennelijk doet de vis niet veel, want er volgt geen aanbeet meer. Hij laat de montage op de stek liggen en begint weer flink wat te schieten, en je raadt het al: binnen korte tijd weer kolken aan de oppervlakte. Bij de eerste hernieuwde inzet is het wel raak. Een schitterende vis, de grootste van vandaag, komt na een spannende dril in het net. De karpers komen echter niet massaal op de pellet waggler stek. Ook niet wanneer het zonnetje tevoorschijn komt, de wind wegvalt en de temperatuur oploopt. Dat is ook vissen! Het lijken maar eenlingen te zijn die op het vele neerdalende voer afkomen en af en toe een hap komen nemen; van concurrerende exemplaren en voedselnijd is geen sprake. Ondertussen blijkt de pelletfeeder steeds beter te gaan lopen.

Wanneer we eind van de middag de balans opmaken, was het voor de begrippen van Bas een taaie dag. Maar wij zijn er zeker van dat hij toch echt het onderste uit de kan heeft gehaald. Tja, soms heb je van die dagen dat de pellet waggler gewoon niet werkt, ook dat is vissen! Maar ook zagen we hoe de bodemstek met de method-, en later de pelletfeeder, steeds beter begon te lopen. Een aanpassing in voerhoeveelheid, montage en dunnere onderlijnen was daar zeker debet aan. Als we de vangsten van Bas is perspectief plaatsen: een aantal lokalen keerden huiswaarts zonder maar Ă©Ă©n vis gevangen te hebben en dat is veelzeggend!

NL
Powered by TranslatePress