Arca directeur Stijn Thomas vist uiteraard ook mee.

Arca directeur Stijn Thomas vist uiteraard ook mee.

Visduel Arca-Beet

Het is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden, de onderlinge Arca-Beet wedstrijd. Nadat er door de bekende corona-problemen een korte stop was, werd afgelopen najaar op de Berenkuil weer voor het eerst tegen elkaar gevist. Dit resulteerde, voor het eerst, in een Beet-overwinning. Een overwinning die in 2022 nog niet zo gemakkelijk te herhalen zou zijn…

Tekst & foto’s Jan van Schendel

Zeker na de pauze werd er gewoon heel veel vis gevangen.

Het Arca team bestaat zowat volledig uit vissers die zijn gespecialiseerd in wat ze in België de ‘puttenvisserij’ noemen. Bij ons heet het eerder de commercial visserij, maar het komt allemaal vrijwel op hetzelfde neer. Veel vis, prachtige visomstandigheden en soms hele speciale methoden van vissen.

Bas Boersma met een mooie schubkarper.

De Witte Vijvers

Deze vriendschappelijke wedstrijd wordt altijd gevist op commercials en daarvan zijn er in België werkelijk honderden. De locatie voor deze ontmoeting was het complex van De Witte Vijvers in Tremelo. Op het complex liggen vier vijvers, waarvan er twee helemaal gericht zijn op de forelvisserij. De vijver waar we vandaag vissen is bij uitstek geschikt voor de moderne visserij op karper en F1-tjes. Daarnaast zwemt er op de vierde vijver vooral grotere karper, voor de liefhebbers van die visserij. Om het compleet te maken mag een gezellige kantine niet ontbreken en als toetje is deze gecombineerd met een viswinkel. Het assortiment sluit perfect aan bij de visserij op de vier vijvers. Je kunt meteen zien dat eigenaar Hans zelf een forelvisser is en een echte kenner op dit gebied met nagenoeg alles voor deze technieken. Ik ken niet veel Nederlandse winkels met een dergelijke collectie!

Naast de visrijke vijvers ook prima voorzieningen, zoals een kantine en viswinkel.

Adres:

De Witte Vijvers

Grootlosestraat, 3128 Baal-Tremelo, België

www.dewittevijvers.be

facebook.com/dewittevijvers

Overzicht van het complex.

De juiste keuze?

Hoe pak je een wedstrijd aan op een water waar je niet bekend bent? Ik dacht hier al eens te hebben gevist, maar dat was al wel tien jaar geleden. Gelukkig was teamlid Ed Willems een keer gaan trainen en gaf hij ons heel wat hele goede informatie. Zodoende wisten we vooraf in ieder geval wat we zouden kunnen verwachten. En die verwachtingen waren best hoog gespannen, want Ed had tijdens zijn visdag op de vijver wel tachtig karpers weten te vangen.

Ed had de meeste vissen gevangen door te voeren en vissen met pellets en ik besloot om vooral zo te gaan vissen. Ook besloot ik om vooral niet te dun en ook niet te ver te gaan vissen, zodat er snel gevist kon worden. De karpers zouden gemiddeld zo’n twee kilo wegen. Mooie, maar niet extreem grote vissen. Een 20/00 mm hoofdlijn met een iets dunnere onderlijn moest ruim voldoende zijn. De vijver was maximaal 2,50 meter diep en dus kon je vrij licht vissen. Dobbertjes van maximaal 0,60 gram en ook lichter voor het bekende vissen ‘bovenop’ zoals dat hier heet, het vissen net onder de oppervlakte van het water. Wanneer ik er nu op terug kijk dan kan ik niet anders zeggen dat Ed top informatie heeft gegeven die klopte als een bus, maar…

Vijverspecialist Koen Vandermolen in opperste concentratie.

Klasbakken

We visten op een warme en erg broeierige dag met grote kans op onweersbuien. De dagen ervoor waren al warm en droog geweest en bij het dreigende weer van vandaag zie je vaak dat de vissen lang niet allemaal bij de bodem zwemmen en azen. Vaak zijn ze bovenin te vangen en vooral later op de dag ook vlak tegen de oever. Ik zag weinig verschil in aanpak van beide teams; vrijwel iedereen viste op tien tot elf meter uit de oever. Het enige dat me wel opviel is dat onze tegenstanders vrijwel allemaal sneller kort begonnen te vissen of bovenop.

Er werd gewoon fantastisch gevangen, dat mag je gerust zo stellen. In de morgensessie viel dat nog mee, Koen Vandermolen leidde toen met ruim 32 kilo. Na de pauze – en nadat er een enorme onweersbui precies over de vijver was getrokken – werd er in de middagsessie gewoon super gevangen. Heel veel vissen vlakbij de oever, en dan bedoel ik letterlijk tot tegen de oever aan, en ook veel vissen ‘bovenop’. Wat daarbij opviel was dat heel veel van die vissen die net onder de oppervlakte werden gevangen prachtige, grote F1-tjes waren.

Jan Zekveld redde de eer voor Beet met een tweede plaats individueel.

Eerlijk is eerlijk, onze Arca tegenstanders waren vandaag als team wat sterker dan wij. Zij zijn toch wat meer ingesteld op dit soort visserij en hebben vooral er veel meer ervaring ermee. De tweede plek individueel voor Beet teamlid Jan Zekveld met ruim 84 kilo aan karper, en vooral ook prachtige grote F1-tjes, was natuurlijk een prima resultaat, maar verder bleek het toch wel moeilijk om dit Belgische team van klasbakken bij te benen en dat bleek dan ook in de uitslag. Na de wedstrijd werd de wisselbeker uitgereikt in de kantine en was er nog tijd voor een gezellig praatje achteraf.

Arca directeur Stijn Thomas vist uiteraard ook mee.

Einduitslag

Team Arca: 305 kg

Team Beet: 219,4 kg

  1. Siemen Delany, Arca, 90.100 gram
  2. Jan Zekveld, Beet, 84.200 gram
  3. Koen Vandermolen, Arca, 72.800 gram
  4. Frederik Wouters, Arca, 68.900 gram
  5. Jan van Schendel, Arca, 51.800 gram
  6. Bas Boersma Arca, 45.400 gram
  7. Ed Willems, Arca, 40.400 gram
  8. Rob ?????, Arca, 24.000 gram
  9. Stijn Thomas, Arca, 22.800 gram
  10. John Huussen, Arca, 19.000 gram

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Beet Magazine van juni 2022. Kijk voor nadere informatie over dit hengelsportmagazine op www.beet.nl.

FR
Powered by TranslatePress